Genel olarak toplam yiyecek alımının Ramazan'da sınırlandığını belirten Alanya İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Yağdır, bunun da enerji alımında azalmaya ve ağırlık kaybına yol açabildiğini ifade etti.
Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda, vücudun toksinlerden arınarak dinlen yazılım uzmanı eğitimi diğini ifade eden Yağdır, orucun zayıflama yöntemi olmadığına dikkat çekti. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlamasının kilo vermeyi zorlaştırdığını belirten Yağdır, iftar yemeğinden sonra mide sindirimine, özellikle de metabolizmaya yardımcı olması için egzersiz yapılmasını tavsiye etti.
Yemeği yer yemez hemen televizyon veya bilgisayar karşısına uzanmak, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmenin daha iyi olacağını dile getiren Yağdır, iftar ve sahur beslenme programını şöyle açıkladı:
"İftarda 1-2 adet hurma, 1 bardak su, 1 kase çorba, 1 kase salata yedikten sonra 10-15 dakikalık bir aradan sonra yemeğe devam edilebilir. İftarda 2-3 köfte büyüklüğünde tavuk, kırmızı et ya da balık (kurubaklagil yemeği de olabilir), 2 dilim tam buğday ekmeği veya 4 yemek kaşığı pilav ya da makarna, 1 su bardağı süt ya da yoğurt ve bol salata yenilmesi tavsiye ediliyor. Yemek sonrası meyve ya da taze sıkılmış meyve suyu içilebilir.
Sahurda; açık şekersiz çay, 1 su bardağı süt ya da yoğurt, 4-5 adet zeytin veya 2 adet ceviz içi, 2 köfte büyüklüğünde yarım yağlı beyaz peynir ya da 1 köfte büyüklüğünde kaşar peynir veya 1 haşlanmış yumurta, 2-3 dilim tam buğday ekmeği, biber, domates, salatalık, yeşillikler ve 1-2 porsiyon meyve yenebilir."
Kategori : RAMAZAN