İNTERNETHABER - Suriye'de Türkiye'nin öngörmediği bir tablo hızla şekilleniyor. Bir Kürt hareketi bekleniyordu ancak böylesi değil. Türkiye Esad sonrası Suriye'deki Kürtler için Barzani ile birlikte bir yol haritası benimsemişti. Hazırlıklar, planlar da bunun üzerinden yapılmıştı. Fakat gelişmeler Türkiye'nin tüm hesaplarını altüst etti. Zira Barzani kontrolünde Kürt oluşumu yerine PKK kontrolünde bir yapılanma tezahür etti. Bunun sonucunda da Türkiye Suriye'nin kuzeyinde can düşmanı PKK ile yüzyüze geldi.
Peki bundan sonra ne olur?
Başbakan R michigan seo ecep Tayyip Erdoğan net bir mesaj verdi;
-"Kuzey Suriye'deki yapılanma bizim için terör yapılanmasıdır. Oraya müdahale etmek en tabi hakkımızdır. Buna eyvallah diyecek halimiz yok"
BİR GECE ANSIZIN SINIRI GEÇERSEK...
Başbakan'ın bu sözleri Türkiye'nin gerekli gördüğü anda Suriye sınırı geçmekte tereddüt etmeyeceği şeklinde yorumlandı. Kulislerde Türkiye'nin bir tampon bölge oluşturabileceği senaryoları da yüksek sesle dillendiriliyor. Haliyle bir gece ansızın böyle bir sıcak gelişme yaşanabilir.
Peki Türkiye sınırı geçip PYD'nin denetimindeki Kürt yoğunluklu kentlere müdahale ederse ne olur? Uluslararası arenada bu adım kabul görür mü? Türkiye böyle bir adımdan karlı mı zararlı mı çıkar?
SINIRI GEÇERSEK NE OLUR?
Bu soruların yanıtını Radikal yazarı Cengiz Çandar'ın köşesinde bulduk. Çandar "Türkiye'nin sınırı geçmesi" durumunda zararlı çıkacağını söylüyor.
Ve nedenlerini şöyle sıralıyor;
*"Türkiye'nin PKK-PYD bahanesiyle Nusaybin'den yani Mardin ili sınırlarından Hatay ili sınırlarına uzanan bir hatta Suriye topraklarına girmesinin çeşitli anlamları vardır:
*Bu, milyonlarca kendi Kürt'üyle sorununu halledememiş ve kendi ülkesinde yasal bir parti olan BDP'ye kan kusturan bir iktidarın, Suriye Kürtleri'ne karşı silahlı işgal hareketine girmesi gibi sunulur ve öyle algılanır ki, Irak Kürtleriyle tutturulmuş ilişkileri de korumak imkansızlaşır ve iş, Türkiye ile "tüm Kürtler" arasında bir düşmanlığa taşınır ve dönüşür.
*Her ne gerekçe ile olursa olsun, Türkiye'nin Suriye topraklarına tek başına ve hiçbir uluslararası meşruiyet örtüsü altına girmeden asker sokması, Türkiye'nin tümünü Rusya-İran provokasyonuna açık hale getirir.
*Bölgesel denklem toptan ve adı konmadan, ilan edilmeden, kendiliğinden değişmiş olur. Başbakan bir dönem "KazanKazan" formülünden çok hoşlanırdı. Suriye'deki son gelişmeler karşısında benimsediği formül ise, tipik bir "Zero-Sum Game" yani "sıfır toplamlı oyun." Bundan bir kazanç çıkmaz.
Bu, mayınlarla dolu "çıkmaz yol", ülkeyi gereksiz sıkıntılara sürükleyeceği gibi, kendi siyasi kariyeri açısından da çok sakıncalı gözüküyor.
Kategori : GÜNCEL