ÖSYM'nin kararttığı hayatlar

ÖSYM'nin kararttığı hayatlar
Gençlerin geleceklerini artık kendileri değil ÖSYM'nin hataları yönlendiriyor. Abone ol

2010’da KPSS ’de ve açıköğretim sınavlarında kopya, 2011’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı ’nda ( YGS ) şifre, kayıp kitapçık, ALES ’te eksik kitapçık, Denklik Sınavı’nda bir önceki yılın soruları, 2012 KPSS ’de yine soruların sızdırıldığı, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) puanların yanlış hesaplandığı iddiaları... Son iki yıldır Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin ( ÖSYM ) imza attığı skandallar listesi de mağdur listesi de giderek kabarıyor. ÖSYM için iddiaları her seferinde reddetmek kolay ancak bu sına Cricket çakmak v skandalları yüzünden beden eğitim öğretmeni olamadığı için 36 yaşında annesiyle yaşayan, babasının emekli maaşıyla geçinen Levent Susar ve şifreli YGS ’den istediği sonucu alamayınca dershaneye gidebilmek için de gece saat 03.00’e kadar bir işte çalışan Yiğit Güner için hayat hiç de kolay değil.

Öğretmen adayları, gençler, ne kadar çalışsalar da geleceklerini kendileri değil ÖSYM ’nin hataları yönlendiriyor. Üstelik her yıl aynı filmi izliyor gibiler. Radikal ÖSYM ‘hata’larının bedelini ödemek zorunda kalan mağdurların hikâyelerini dinledi.

2 YILDA 7 SINAV 9 HATA

ÖSYM skandalları 2010 yılında başladı. KPSS ’de 500’ün üzerinde aday Eğitim Bilimleri testinde 120 sorunun tümünü doğru yaptı.
KPSS ’de kopyanın yankıları bitmeden Açıköğretim Sınavı’nda bir astsubayın üzerinden sınavın soruları ve cevapları çıktı. Kopya iddiaları savcılık soruşturmasıyla doğrulandı. ÖSYM Başkanı istifa etti. Yerine Ali Demir geçti.
2011 Yükseköğretime Geçiş Sınavı ’nda ( YGS ) şifre olduğu ortaya çıktı. Ali Demir önce reddetti sonra “Şifre var, kopya yok” dedi.
Sınav sonuçları tüm bu tartışmaların gölgesinde açıklandı. Bazı öğrencilerin puanların yanlış hesaplandığı ortaya çıktı.

Aynı YGS ’de üçüncü skandal Diyarbakır ’da YGS ’ye giren öğrencinin cevap anahtarının kaybolması oldu.
2011 ALES ’te İzmir ’deki bir okulda kitapçıktaki sorular eksik çıktı. Manisa’dan yedek kitapçık getirtildi, sınav geç başladı.
2011 yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavı, 100 sorudan 75’i önceki yılın soruları olduğu için iptal edildi.
2012 KPSS ’de 2. oturum devam ederken iki farklı kaynaktan sabah oturumunda sorulan sorular internete düştü. Savcılık soruşturuyor.
2012 LYS puanların yanlış hesaplandığı iddia edildi. ÖSYM bir kez daha reddetti.



Kategori : GÜNCEL