Rumların gazına gelmeyin!

Rumların gazına gelmeyin!
AB dönem başkanlığı sırasında ikinci sondajı bitirmek isteyen Rum Yönetimi'nin çabasına Ankara sert çıktı.Abone ol

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nın avantajlarını da kullanarak Doğu Akdeniz'de 2. sondaj ve doğalgaz arama ihalesinde ısrar etmesi, Türkiye'yi yeni önlemler almaya yönlendirdi. Arama yapılacak bölgenin bir bölümünün Türkiye'nin kıtasahanlığı içinde kalması ve Doğu Akdeniz quanto costa il trapianto di capelli 'deki enerji kaynakları üzerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de haklarının bulunmasını gerekçe gösteren Türkiye, ihaleye katılacak olan ülkelerin hükümetlerini ve enerji şirketlerini uyardı. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan uyarıda, 'ihale bölgesi ihtilaflı, sondaj çalışması ve aramaya izin vermeyiz. İlişkilerimizin bozulmasını istemiyorsanız ihaleden çekilin' mesajı verildi.

15 ÜLKEYE UYARI

Daha önce benzer bir uyarıyı ABD ve İsrail nezdinde yapan Türkiye'nin, bu kez de aralarında Rusya. Çin, Fransa, İngiltere, Norveç'in bulunduğu 15 ülkeyi uyardığı belirtildi. Uyarı, Rum kesiminin ihalesiyle ilgilenen ülkelerin Ankara'daki büyükelçileri kanalıyla gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı, hükümetlerin yanı sıra Rus devi Novatek, Fransız Total, Güney Kore'den Kogas, İtalya'dan ENI olmak üzere uluslararası enerji firmalarına da benzer bir uyarıda bulundu.

Akşam gazetesinin haberine göre, AB dönem başkanlığını temmuz ayı başında devralan Kıbrıs Rum Kesimi, ikinci doğalgaz sondaj ihalesini bu görevi bitmeden tamamlamak için atağa geçti. Ankara ise bunun üzerine, ihaleye katılacağı belli olan ülke ve şirketleri tek tek uyardı. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre mayıs ayından bu yana uyarılar sürüyor.



Kategori : DÜNYA