Ancak bu olumsuz gelişmelerin iki ülkenin düne kadar ortaklaşa yürüttüğü terörle mücadeleye de yansıdığı belirtiliyor. PKK'nın son Hakkari Şemdinli'de gerçekleştirdiği saldırı bozulan istihbarat ilişkilerinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Edinilen bilgiye göre, İranlı yetkililerin son dönemde Sur umre iye politikasından dolayı Türkiye'yi eleştiren açıklamalarının ardından gerilen ilişkiler iki ülke istihbarat teşkilatlarını da derinden etkiledi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İran'ın İstihbarat Teşkilatı (SAVAK) ilişkilerini minimum düzeye indirdi. Şimdiye kadar iki ülke istihbarat teşkilatları terör örgütü PKK ve onun İran'daki kolu PEJAK'a yönelik mücadelede ortak operasyon olmasa da istihbarat işbirliği gerçekleştiriyordu. Ancak yaşanan gelişmelerin ardından MİT ve SAVAK istihbarat paylaşımını en alt düzeye indirdi.
İRAN TERÖRİSTLERİN ŞEMDİNLİ'DE OLDUĞUNU BİLİYORDU
İstihbarat paylaşımının az olması sebebiyle son yaşanan Şemdinli saldırısında teröristlerin İran istikametinden geldiği bilgisi İran istihbaratından alınamadı. Terörle mücadele uzmanları, “Bu kadar kalabalık bir PKK'lı grubunu SAVAK'ın görmemesi ve sınırdan Türkiye'ye sızdığını fark etmemesi imkansız. Bunun arkasında başka şeyler olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Aynı şekilde uzmanlarca, PKK'ya karşı bugüne karşı Türkiye'ye operasyonel anlamda yardım etmese de bilgi bazında destek sağlayan SAVAK'ın bu defa sus-pus kalması Ankara'da “İran terörle mücadele bizi yalnız bıraktı” şeklinde yorumlandı.
ARINÇ DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI
Bilindiği gibi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da İran'la istihbarat paylaşımı konusunda sorun yaşandığını doğrulamıştı. Arınç “Şemdinli'deki olayların İran tarafından teröristlerin sızdığı görülüyor. Geçmişte bunlar olmamıştı. Hakurk ve çevresi. Kuzey Irak'tan değil İran istikametinden geçişlerin yaşandığı söyleniyor” sözleri ile İran'ın terörle mücadelede işbirliğini kestiğine dikkati çekmişti. İran, en son, terör örgütünün sözde yöneticilerinden Murat Karayılan'ın yakalanıp yakalanmadığı konusunda da Türkiye'ye net bir bilgi vermemişti. İran ile Türkiye arasında 2011 yılı başında kurulan “Terörle Mücadele Ortak Çalışma Grubu” Tahran'n tavrı sebebiyle bir buçuk yıldır hiç toplanamadı.
Kategori : GÜNCEL